Zaujala vás lukostreľba?

Zaujala Vás lukostreľba, chete o nej zistiť viac aj aké možnosti lukostreľby máte na Slovensku?

Pre väčšinu ľudí, ktorí začínajú s lukostreľbou, môže byť na začiatku ťažké zorientovať sa v spleti rôznych názvov, označení a pod. Či chcete strieľať len rekreačne alebo súťažne,  na začiatok bude najlepšie, ak sa budete o lukostreľbe informovať v lukostreleckom klube vo Vašom okolí.  Tam Vám  ochotne objasnia celú problematiku lukostreľby, poradia pri výbere lukostreleckého vybavenia a pomôžu Vám zvládnuť správnu techniku streľby. Výber prvého luku je obzvlášť dôležitý. Tento článok by mohol byť Váš odrazový mostík do sveta lukostreľby, vysvetlím Vám dôležité pojmy a pokúsim sa Vás správne nasmerovať pri výbere luku. 

Veľa začínajúcich lukostrelcov skončí z lukostreľbou skôr, ako poriadne začnú, len pre zle zvolený prvý luk.

Aký luk si vybrať?

Najprv si povieme niečo o skrátkach, znakoch a terminológii v lukostreľbe.

LH –  Left handed (Ľavák), je lukostrelec, ktorý drží luk v pravej ruke a tetivu ťahá ľavou rukou

RH –  Right handed (Pravák)  je lukostrelec, ktorý drží luk v ľavej ruke a tetivu ťahá pravou rukou

S týmto značením sa budete stretávať veľmi často. Najmä pri výbere lukov. Luky so streleckým oknom (výrez v luku, kde sa zakladá šíp) sú určené len pre konkrétneho lukostrelca (ľaváka alebo praváka). Rovnako aj pri niektorých tulcoch je dôležité poznať, či ste LH alebo RH lukostrelec. Lukostrelci si  spravidla vyberajú stranu podľa dominantného oka, alebo jednoducho tú, ktorá im je prirodzenejšia. 

35″ –  alebo hocijaké iné číslo ukončené znakom dvojitých úvodzoviek ” označujú dĺžku v placoch (1″ = 2,54cm). V lukostreľbe sa často označujú dĺžke v palcoch, preto je dobré poznať  aj túto jednotku

35# – alebo hocijaké iné číslo ukončené mriežkou # označujú silu luku v librách (pounds – 2,2 libry = 1kg)

35#28″ –  údaj, ktorý môžete nájsť na luku. Označuje silu luku pri určitej dĺžke náťahu ( v tomto prípade má luk silu 35 libier keď luk natiahnete na dĺžku 28 palcov  (cca 71,12cm). 

Kotviaci bod –  miesto, spravidla niekde na tvári, ktoré určuje finálnu pozíciu ruky ktorá ťahá tetivu. Jednou z vecí, ktorá ovplyvňuje presnosť v lukostreľbe, je konzistentný náťah. Preto lukostrelci využívajú kotviaci bod, aby si boli istý, že zakaždým natiahli luk rovnako. Luk nemá svoju silu počas celej dĺžky náťahu. Ako ťaháte tetivu, sila luku rastie exponenciálne až do hodnoty udanej výrobcom pri určitej dĺžke náťahu. Preto ak raz natiahnete viac, inokedy menej, šíp skončí v terči vyššie alebo nižšie. Preto je konzistentný náťah jedným z kľúčových faktorov presnej streľby. 

Je dôležité uviesť, že luk od 33# je už podľa zákona SR mechanická zbraň a predaj takejto zbrane je podmienený plnoletosťou. Preto luky od 33# sa môžu predávať len osobám starším ako 18 rokov. 

 

To či si vyberiete  moderný alebo tradičný luk je len a len na Vás. Je ale  dôležité vybrať si vhodný prvý luk s ohľadom na jeho náťahovú silu. Na začiatok to netreba preháňať so silným lukom. Práve naopak.  

Pri lukostreľbe sú zapájané chrbtové svaly, ktoré v bežnom živote zapájame len minimálne. Preto treba začať s menšími „librážami“ (menšou silou luku).  Každý sme iný, preto je dobré si vyskúšať rôzne silné luky, aby ste si určili ten správny na začiatok. Ale ani u dospelých sa neodporúča začať strieľať so silnejším lukom ako 35libier. 

Je to dôležité hlavne na začiatku. Presnosť v lukostreľbe ovplyvňuje mnoho faktorov. Od postoja, cez dýchanie až po vypúšťanie šípu. Aby ste mohli techniku lukostreľby dobre zvládnuť a naučiť sa ju, je nutné pri jej učení nebojovať so silou luku, ale sústrediť sa na správne prevedenie výstrelu. 

Aké typy lukov poznáme?

Kladkový luk – ide o v podstate o najmodernejší typ luku. Vďaka excentrickej kladke je monžné používať aj “silnejšie” luky od 45#. U kladkových lukoch je náťah najťažší v jeho prvej fáze. V konečnej fáze, vďaka kladke, sa luk správa ako slabší luk a preto je pre strelca ľahšie udržať ho napnutý dlhší čas a poriadne zamieriť.  Kladkové luky sú veľmi presné luky a preto sú obľúbené medzi lovcami.

 

Moderný recurve  – je ďalší z moderných lukov, na ktorý je možné nainštalovať rôzne doplnky. Luk je vybavený streleckým oknom. Je veľmi obľúbený aj vďaka demontovateľným ramenám. To oceníte pri transporte, ale hlavne ak potrebujte zvýšiť alebo znížiť silu luku. Stačí dokúpiť nové ramená. 

Recurve luky nájdete aj v tradičnejšie forme – ako jednodielné luky vyrobené z dreva a laminátu. U drahších modelov je použitý aj karbón. Luk je taktiež vybavený streleckým oknom. Či už moderný recurve alebo tento tradičnejší, oba sú vhodné ako váš prvý luk

Longbow – veľmi populárny model luku u nás. Dlhé luky sa prejavujú kľudným výstrelom. Na trhu nájdete množstvo variant, so streleckým oknom aj bez. Väčšinou sa vyrábajú z dreva a laminátu, prípadne karbónu. Na Slovensku aj v Českej republike nájdete lukárov, ktorý tieto luky robia na profesionálnej úrovni a vo vysokej kvalite. 

Jazdecký luk –  ide o krátky luk, ktorý sa v minulosti používal pri streľbe z koňa. Aj medzi jazdeckými lukmi sa nájde mnoho typov lukov (kórejské, turecké, mongolské, maďarské…). Na obrázku je kórejský typ jazdeckého luku. Tieto luky sa  v poslednej dobe tešia veľkej obľube. Väčšinou sú vyrábané bez streleckého okna, preto sú vhodné pre RH aj LH lukostrelcov. 

Čo by som ešte rád spomenul k výberu luku, je výber luku s ohľadom na súťaže. V prípade, že sa chcete zúčastňovať súťaží, treba zohľadniť aj pravidlá, podľa ktorých sa strieľa na našich súťažiach. Ak Vás láka tradičná lukostreľba a  drevené šípy, mali by ste sa pozerať po lukoch typu longbow a horsebow (jazdecké luky).  V prípade karbónových šípov je vhodné sa zamerať na luky so streleckým oknom. 

V dnešnej dobe zažíva lukostreľba rozmach aj na Slovensku, preto by nemal byť problém nájsť si v blízkosti lukostrelecký klub, ktorý Vám v začiatkoch pomôže.

Ak ešte váhate nad lukostreľbou, nebojte sa toho. Na začiatku je toho naraz  veľa, ale keď ju raz vyskúšate, už nebudete chcieť prestať 🙂 . 

A na záver jedna malá rada: Žiadny lukostrelec neostane pri svojom prvom luku.  Väčšina si do roka kúpy druhý, či už kvôli inej náťahovej sile, alebo jednoducho zistí, že sa mu viac páči alebo vyhovuje iný typ. Na súťaži spoznáte kopec milých a priateľských ľudí a uvidíte množstvo lukov od rôznych výrobcov. Tak pri kúpe prvého luku neutrácajte veľa, aj tak ho vymeníte 😉 

Aké možnosti lukostreľby máme na Slovensku?

Na Slovensku sa lukostreľba teší veľkej obľube. Hlavne 3D lukostreľba zažíva veľký úspech. A čo je to tá 3D lukostreľba? 

Pri 3D lukostreľbe sa strieľa na figuríny zvierat, niektoré dokonca v reálnej veľkosti.  Organizátor spravidla postaví trať blízko lesa s 24-32 terčami. Strieľa sa 1-2 šípy (záleží, podľa ktorých pravidiel je organizovaná súťaž). Zvieratá majú vyznačené zóny – vitálne zóny – ktoré predstavujú cieľ pre lukostrelca. Tie sú totiž za väčší počet bodov. 

Najmenšia vitálna zóna je za 11 bodov, druhá za 10 bodov a posledná za 8. Zvyšok tela zvierata je za 5 bodov.  3D zvieratá sú rozmiestnené po lese v neznámych vzdialenostiach od kolíkov ( červený, modrý a biely). Lukostrelec musí správne odhadnúť vzdialenosť aby správne zasiahol. Je to najbližšie k simulácii skutočného lovu, a zrejme preto je tento typ súťaže tak obľúbený. Veď v každom z nás drieme lovec 🙂 

pohyblivyterc

Ďalším veľmi populárnym typom sú tradičné súťaže. Jednu z takých každoročne organizujú aj na hrade Beckov. Každým rokom ich navštívi stovka strelcov od nás, ale aj z Čiech či z Maďarska. Obľúbené sú hlavne kvôli príjemnej atmosfére a zaujímavým disciplínam. Napríklad zostrelenie jablka z “hlavy” (namiesto hlavy ale použijú tekvicu 🙂 )

Ale aj streľba na pohyblivé terče, draka a podobne. Takýchto súťaží sa na Slovensku organizuje viac. Za zmienku určite stojí aj lukostrelecký turnaj CASTRUM organizovaný skupinou Vinedi, ktorý je na rovnako vysokej úrovni.

Okrem toho, na Slovensku prebiehajú aj halové súťaže. Najmä v zime sú obľúbené aj u 3D strelcov. Lukostreleckú formu treba udržovať počas celého roka. 

Po výbere luku treba aj správne zvoliť vhodné šípy. To je ale na celý jeden článok, preto sa tomu budeme venovať nabudúce. Medzitým navštívte lukostrelecký klub, niekde vo Vašej blízkosti. Tam sa dozviete všetko potrebné, čo sa do tohto článku už nezmestilo. Poradia Vám so správnou technikou, pri výbere náradia a podobne. 

Návrat hore
preloader